شکست جعلی
fake breakout
شکستها در نواحی حمایت و مقاومت اتفاق میافتند.این نواحی میتوانند بر اساس خطوط روند افقی یا مورب، سقف و کفهای قبلی قیمت یا الگوهایی باشند که روی چارت رسم میشوند.
شکست یکی از مفاهیم مهم در تحلیل تکنیکال است. تشخیص شکست معتبر از شکست نامعتبر مسالهای است که هر معاملهگری باید آن را بدرستی تشخیص دهد. روشهای تایید شکست برای افراد مختلف بسته به سبک تحلیل آنها متفاوت است.
در این قسمت قصد داریم تا روش هایی که برای تایید یک شکست به کار برده می شود را عنوان کنیم.
۱- نشانه اول : شکست پرقدرت
کندلی که شکست سطح مورد نظر توسط آن صورت میگیرد باید کندل پرقدرتی باشد. نشانه کندل پرقدرت، بدنه بزرگ و قدرتمند آن است. کندلی که بدنه بزرگ و سایه کوچکی داشته باشد. به این کندلها، کندل های “فول بادی” (Full Body) گفته می شود.
گاهی اوقات کندل مورد نظر محدوده حمایت یا مقاومت را به خوبی میشکند اما یک سایه ( shadow ) کار را خراب میکند. به عنوان مثال یک سطح مقاومتی داریم که با کندلی قدرتمند شکسته شده است اما سایه کندل بیش از حد نرمال بزرگ است. این حالت از شکست مشکوک است و احتمالا قیمت به یک سطح مهم برخورد کرده و در حال برگشت از ناحیهای مهم است.
جهت تایید شکست به یک دیگر کندل از همان جنس کندل اول جهت تثبیت شکست نیاز داریم. مثلا اگر کندلی که شکست را انجام داده است یک کندل صعودی است، کندل بعدی نیز باید صعودی بسته شود و برای حالت نزولی نیز به همین شکل خواهد بود.
۲- افزایش حجم معاملات در هنگام شکست
در صورتیکه در زمان شکست حجم افزایش یافته باشد، از آن میتوان به عنوان یک عامل تاییدی استفاده کرد. کافیست حجم کندلی را شکست در آن رخ داده با کندل های قبل مقایسه نمایید.
اگر شکست با افزایش حجم معاملات همراه شود، احتمال این که آن شکست یک شکست جعلی باشد کاهش مییابد (البته این احتمال به صفر نمیرسد). اگرچه همچنان ممکن است که بازگشت یا تروبک (throwback) رخ دهد.
نکته : برای شکست از همان تایم فریمی استفاده کنید که برای تشخیص سطح حمایت و مقاومت استفاده کردیدهاید. برخی معاملهگران از تایم فریمهای پایینتر برای تایید شکست استفاده میکنند که امکان برخورد با شکستهای جعلی را افرایش میدهد.
شکست جعلی ( fake breakout )
فیک بریک اوت زمانی رخ میدهد که قیمت از یک سطح معتبر حمایت یا مقاومت بگذرد اما مومنتوم کافی برای برای حفظ حرکت و جهت خود نداشته باشد.
این نواحی میتوانند بر اساس محدودههای حمایت و مقاومت استاتیک یا داینامیک (خط روند)، سقف و کفهای قبلی قیمت یا الگوهایی باشند که روی چارت رسم میشوند.
از آنجا که بعضی از تریدرها به دنبال موقعیتهای شکست سطوح حمایت و مقاومت برای ترید هستند، ممکن است در صورت ناموفق بودن شکست، تصمیم به خروج از آن موقعیت معامله بگیرند.
عامل تشکیل شکست جعلی
فرض کنید شرکتی ۱.۵ میلیارد سهم دارد که نیمی از این سهام، سهام شناور است. قیمت سهم نزدیک به یک کف حمایتی قرار گرفته و یکی از سهامداران که تقریبا ۱۰۰ میلیون سهم در اختیار دارد قصد دارد تعداد سهام خود را به ۲۰۰ میلیون سهم افزایش دهد.
طبیعتا این سهامدار خوب میداند اگر در قیمتهای فعلی باعث افزایش تقاضا شود هم باید سهم را گرانتر بخرد و هم اینکه ممکن است تعداد سهام مورد نظر را نتواند جمع کند، بنابراین با عرضه ۴۰ میلیون سهم در کف حمایتی و ایجاد ترس در بازار، محدوده حمایتی را به شکل جعلی شکسته و همزمان با فعال شدن حد ضرر معاملات سهامداران خرد و ناآگاه و فروش سهام توسط آنها، شروع به خرید ۱۴۰ میلیون سهم در قیمت های پایین تر میکند.
به عنوان یک نکته به خاطر داشته باشید که شکست سطوح حمایتی و مقاوتی که با واگرایی همراه باشد در اکثر موارد یک شکست جعلی است.