حد ضرر واینستین
Weinstein Stop
در این مقاله به تشریح حد ضررهای واینستین (کاری از اِستَن واینستین) خواهیم پرداخت.
در این روش شما ابتدا میانگین متحرک ۳۰ هفتهای را رسم کرده و یک حد ضرر در زیر آن قرار داده و یک حد ضرر هم زیر کف موضعیِ (مینور) قیمت قرار میدهید (در واقع تنها یک حد ضرر زیر کوچکترینِ دو پارامتر اشاره شده قرار میگیرد). البته این کار را تا زمانی انجام خواهید داد که روند قیمت به سمت ثبت سقف جدید ادامه دارد.
این روش طبق بررسیهای بعمل آمده، در بورس آمریکا کارکرد خوبی داشته و با اطمینان بسیار بالایی میتوان گفت که زمانی که حد ضرر فعال میشود، تغییر روند رخ داده است. برای سایر بازارها نظیر بازار بورس ایران، بازار رمزارز و … در بروزرسانیهای بعدی، نتایج منتشر خواهد شد. اما از طرفی به این دلیل که گاهی مواقع، اختلاف میانگین متحرک ۳۰ روزه با نمودار سهم بزرگ است، لذا فعال شدن حد ضرر میتواند زمانی باشد که بخش بزرگی از سود از بین رفته یا ضرر بزرگی متوجهمان شده است.
اما آقای اِستَن واینستین برای این مشکل پاسخی دارد. بدینصورت که چنانچه قیمت وارد فاز ۳ شود، شما میتوانید حد ضرر خود را به ارقام بالاتر منتقل نمایید. در ادامه به شرح جزئیات این روش پرداخته شده است.
معرفی:
نمودار زیر شرایط ایدهآل برای بکارگیری این روش را نشان میدهد. خط قرمز، میانگین متحرک ساده ۳۰ هفتهای (۱۵۰ روزه) بوده و خط آبی، نمودار قیمت است.
قیمت سهم در شکل ۱ تا سقف جدید A رشد کرده و سپس تا نقطه B افت مینماید. هنگامی که قیمت سهم مجددا به سمت C رشد مینماید، حد ضرر خود را زیر B قرار میدهیم. قیمت در نقطه B با خط کوچک سبزرنگ نشان داده شده است که در زیر میانگین متحرک و نیز زیر کف موضعی قرار دارد. نقطه کوچک سبزرنگ کف موضعی را نشان میدهد.
زمانی که قیمت رشد میکند، بر اساس قواعد زیر اقدام به بالا بردن حد ضرر نمایید.
- حد ضرر را زیر کمترین دو مقدار میانگین متحرک ساده ۳۰ هفتهای یا کف موضعی قیمت نگاه دارید.
- زمانی که قیمت به سقف موضعی قبلی نزدیک میشود، حد ضرر را در نقطه B قرار دهید.
شکل ۲:
شکل ۲ حالت دیگری را به نمایش گذاشته است. این بار قیمت در E به زیر میانگین متحرک سقوط مینماید. شما تصمیم دارید که در صورت بازگشت قیمت و رشد تا F، حد ضرر خود را زیر کف موضعی قیمت در E قرار دهید. لزومی ندارد که نقاط F و C نقاط سقف موضعی باشند. آنها صرفا نقاطی از قیمت سهم هستند که تا نزدیک به سقف موضعی قبلی رشد نموده است. تنها و تنها زمانی که قیمت سهم به نزدیکی سقف موضعی قبلی میرسد، شما مجاز به جابجا نمودن حد ضرر خواهید بود. فراموش نکنید که حد ضرر را زیر کف موضعی و زیر میانگین متحرک ساده ۳۰ هفتهای نگاه دارید. همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که حد ضررتان اندکی از اعداد رند مانند ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰، ۲۰۰ و … فاصله داشته باشد. برای مثال حد ضرر ۱۹۷ را بجای ۲۰۰ قرار دهید. چون اعداد رُند میتوانند بعنوان حمایت و مقاومت عمل نمایند.
شکل ۳:
شکل زیر نحوه پیشروی قیمت در طول زمان را نشان میدهد.
زمانی که قیمت وارد فاز سوم میشود، شما میتوانید حد ضرر خود را سختتر بگیرید. زمانی که قیمت بصورت افقی حرکت نموده و مشاهده کردید که میانگین متحرک به شکل صاف حرکت نموده یا به حالت نزولی در آمده است، آنگاه زمان آن است که حد ضرر خود را بالا آورده و کمی سفت و سختتر قرار دهید. زیرا فاصله بین نمودار قیمت و میانگین متحرک (در راستای کف موضعی) درصد بالایی از قیمت را شامل میشود. لذا اگر منتظر رسیدن قیمت به حد ضرر خود بمانید، ممکن است بخش زیادی از سود خود را از دست بدهید. بنابراین هرگاه به نظرتان آمد که قیمت در حال خروج از فاز ۳ و ورود به فاز ۴ است، حد ضرر خود را به نقطه بالاتر منتقل نمایید.
مثال:
مثالی در شکل زیر آورده شده و توضیحات مربوطه را در ادامه میخوانید. نمودار در مقیاس هفتگی بوده و خط باریک مشکی میانگین متحرک است.
زمان خرید سهم پس از خروج آن از منطقه تراکم بوده است. توصیه واینستین به قرار دادن حد ضرر اولیه چند درصد (بسته به شخصیت معاملاتیتان) زیر حد ورود است. البته بهتر آن است که برای هر نمودار و هر موقعیت متناسب با انواع روشها، بهترین حد ضرر اولیه را یافته و قرار دهید. در این مثال، ما حد ضرر خود را اندکی زیر کندل قبل از کندل ورودی (که یک کف کوچک موضعی را شکل داده) قرار دادیم.
قیمت تا نقطه B رشد و سپس به نقطه D افت نموده است. زمانی که به نزدیکی نقطه C (یعنی نزدیک به سقف موضعی قبلی در B) میرسد، حد ضرر خود را به زیر کف موضعی و میانگین متحرک ساده ۳۰ هفتهای منتقل مینماییم؛ یعنی به نقطه D در این مثال.
تمام حدود ضرر با خط افقی کوچکی به نمایش در آمدهاند.تمامی آنها زیر میانگین متحرک قرار داشته و از نظر درصدی، فاصله قابل توجهی با نمودار قیمت دارند. این موضوع کاملا آگاهانه طراحی شده است که اجازه مانوور را به نمودار قیمت بدهد. دقت نمایید که در آخرین حد ضرر، با توجه به اینکه کف موضعی قیمت، زیر میانگین متحرک قرار دارد، لذا تعیینکننده بوده و حد ضررمان را زیر آن قرار دادهایم. تا پایان شکل، هنوز سهم وارد فاز ۳ نشده است. لذا سهام را حفظ کرده و اگر دقت نمایید، تابدینجا داراییمان دوبرابر شده است.