تایید الگوها

Patterns Confirmation

در این مقاله به تشریح موضوع تایید الگوها، معنای آن و احتمال موفقیت در معامله در صورت انجام آن پیش از تایید الگوها پرداخته شده است.

چنانچه شما پس از شکل‌گیری الگو و اما پیش از تایید آن اقدام به معامله نمایید (مثلا همانطور که بسیاری از معامله‌گران قادر به تشخیص کف‌های دوقلو بعنوان الگوهای کف دوگانه هستند)، احتمال به ثمر نشستن تایید در همان جهت پیش‌بینی شده در بازار صعودی تنها بین ۳۵ الی ۳۷ درصد برای الگوهای سقفی و ۵۶ الی ۵۷ درصد برای الگوهای کفی می‌باشد.  این بدان معنی است که بدون تایید الگو نباید اقدام به باز کردن پوزیشن فروش نمایید. برای پوزیشن خرید، این امر حالت رندوم دارد.

 

تایید چیست؟

 

در زیر نمودار سهام اپل در مقیاس روزانه آورده شده است. آیا AB یک الگوی کف دوگانه است؟ خیر.

چرا خیر؟ زیرا تایید نشده است. تایید یعنی چه؟

پیش از آنکه حرکات نمودار قیمت تبدیل به یک الگوی واقعی بشوند، می‌بایست مورد تایید قرار گیرند. در این مثال، قیمت می‌بایست بالای سقف مابین دو کف بسته شود تا الگو مورد تایید واقع شود. همانطور که خط قرمز افقی رسم شده از نقطه C نشان می‌دهد، قیمت سهم با وجود نفوذ به بالای خط مذکور، بالای آن بسته نشده است. قیمت سهم در نقطه D در زیر پایین‌ترین کف از کف دوگانه بسته شده و این امر نامعتبر بودن الگو را بیان می‌نماید. لذا نقاط A و B بیانگر نوسانات معمول قیمت بوده و الگوی کف دوگانه در بطن آنها وجود ندارد.

چرا تایید الگو اهمیت دارد؟

 

در نظر بگیرید شخصی پس از شکل‌گیری کف دوگانه نمودار سهم اپل، آن را مستعد شکست از بالا می‌بیند. او ابتدا منتظر رشد قیمت مانده تا از تغییر روند از نزولی به صعودی اطمینان حاصل نماید.

در نقطه E یک گپ شکست ظاهر گشته و این همان نشانه‌ایست که وی منتظرش بوده است. لذا در کندل مشکی روز بعد اقدام به خرید می‌نماید. یک گپ دیگر در روز بعد و در نقطه F رخ میدهد که میتواند گپ ادامه باشد.

بااینحال دو روز بعد، قیمت در تراز سقف قدیمی C از حرکت بازمیماند. گویا گپ گپ ادامه نیست بلکه گپ خستگی می‌باشد. حالا او انتظار یک استراحت را در نمودار داشته و با توجه به اینکه معامله وی در سود است، نگرانی ندارد.

نمودار کماکان بصورت افقی حرکت نموده و سپس به سمت پایین بازمیگردد. این موضع باعث شوکه شدن او شده، معامله خود را کماکان باز داشته ولی نمیداند چه واکنشی نشان دهد. نهایتا در اواخر ماه مِی قیمت سهم یک کف را ثبت کرده و شروع به رشد می‌نماید. نفس راحتی میکشد. اما این حرکت صعودی کوتاه است و با ورود به ماه ژوئن، یک حرکت نزولی بزرگ شکل گرفته و بی‌اعتباری الگو را با بسته شدن زیر پایین‌ترین کف از کف دوگانه نشان می‌دهد و این جایی است که معامله‌گر ما اقدام به فروش سهم خواهد نمود. البته پس از این موضوع، سهم قیمت خود را بازیابی نموده است.

چرا تایید الگو مهم است؟ زیرا از زیان دیدن معامله‌گر جلوگیری می‌نماید.

چند درصد مواقع، ورود پیش از تایید منتج به الگوی تایید نشده نظیر این مثال خواهد گردید؟

 

چند درصد مواقع الگوهای تایید نشده شکست خواهند خورد؟

 

روال کار برای پاسخگویی به این سوال بدین شکل است که ابتدا تمام الگوهای نموداری لیست شده در جدول زیر پس از شکل‌گیری پیدا شده و سپس تعداد الگوهایی که بسته به نوع الگو، بالای سقف یا زیر کف بسته شده یا در رابطه با الگوهای سر و شانه، بالا یا زیر خط گردن بسته میشوند، شمارش میگردد.

جدول زیر نرخ ناکامی تایید (نرخی که الگوی شکل گرفته، از تایید بازمی‌ماند) را نشان میدهد.

نتیجه از این قرار شد که ۵۳ درصد الگوها در بازار نزولی ناکام از تایید خواهند ماند. این یعنی اگر شما پس از شکل‌گیری سقف دوم و پیش از تایید الگو معامله نمایید، به احتمال ۵۳ درصد با زیان از معامله خارج خواهید شد.

الگوی نموداری نرخ ناکامی تایید در بازار صعودی نرخ ناکامی تایید در بازار نزولی
سقف دوگانه ۶۳% ۵۳%
سقف سه‌گانه ۶۵% ۵۶%
سر و شانه سقف ۳۸% ۳۳%
کف دوگانه ۴۴% ۵۰%
کف سه‌گانه ۴۳% ۵۵%
سر و شانه کف ۲۴% ۳۱%

این رقم برای بازار صعودی ۶۳ درصد است. از آنجایی که قیمت بطور ذاتی تمایل به رشد دارد، لذا گرفتن پوزیشن فروش در بازار صعودی بمعنای افزایش احتمال باخت خواهد بود.

الگوهای کف که در نیمه پایینی جدول آورده شده‌اند، میل به بروز نرخ پایین‌تری دارند.

چرا؟ زیرا قیمت میل به رشد در طول زمان دارد؛ فلذا خرید یک سهم بر اساس الگوی کف تایید نشده بمعنای وجود شانس بیشتر برای رشد قیمت و تایید الگو خواهد بود.

به نزدیکی نتایج الگوهای سقف و کف دوگانه و سه‌گانه دقت نمایید. همچنین نتایج الگوهای سر و شانه جالب توجه است. اگر با تعداد بالایی الگوی سر و شانه سقف یا کف برخورد داشتید، میتوانید پس از شکل‌گیری الگو و پیش از تایید آن، معامله بر اساس آن را امتحان نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا